Skip to main content

LØRDAG DEN 24. JUNI 2023, KL. 13-14 I KULTURHUS SYD, HOVMARKEN 7, HELSINGØR

Europæisk Kulturhovedstad handler også om udvikling af boligområder gennem kulturelle aktiviteter. Derfor er vi glade for i samarbejde med Boliggaarden at kunne bidrage til åbningen af Bydelsfesten i Vapnagaard med et litterært besøg af Sara Rahmeh.

I maj debuterede Sara som romanforfatter med bogen Betonhjerter. Den læser hun højt af, men vi får også lov til at høre hende fremføre poesi fra digtsamlingen Langt væk og lige om hjørnet.
Aslak Gottlieb interviewer hende om den inspiration, det har givet hende som forfatter at vokse op mellem boligblokkene i Taastrupgaard.

Efter samtalen signerer Sara bøger og taler videre med dem, som har lyst. Gratis adgang – alle er velkomne. Også til bydelsfesten, som begynder lige efter samtalen klokken 14.

Sarah Rameh er en dansk forfatter, digter, improskuespiller og dramatiker. Hun er kendt for sin gennemslagskraft som poetrys lammer og nu også som romanforfatter på forlaget Alpha, hvor hendes digte også tidligere er udkommet.

Sara Rameh læser højt fra Betonhjerter

PRESSEMEDDELSE FRA FORLAGET ALPHA, MAJ 2023

Betonhjerter

Betonhjerter, menneskeskæbner, krydderier og historier …

Forfatter, digter, improskuespiller og dramatiker Sara Rahmeh giver os et unikt indblik i,
hvordan det er at vokse op i blokken i sin debutroman Betonhjerter.

Jeg ved godt, hvad folk siger om mit hjem. Det burde rives ned og erstattes med
ældreboliger og udendørstræningsfaciliteter for nybagte mødre med barnevogne. En
Starbucks ville også pynte. Og flere farver. Alt andet end grå. De ser parabolantennerne
på altanerne som satellit-modtagere med direkte kontakt til ISIS.

Ja hallo ISIS, det er mig igen.
Hvornår vælter vi det danske demokrati?
Så kan de lære det, de vantro!

Fra bogen Betonhjerter

Yasmin bor på Blokken. Mellem Bazaaren, legepladsen, vandpibecafeen og vægge af beton. Blokken er fyldt med menneskeskæbner, poesi og historier, der venter på at blive fortalt. Hvis du spørger Yasmin, fortæller hun dig sandheden om det sted, hun er vokset op. Om Abdulrahman, der engang hed Rasmus, Namaste Niels og Tania med i. Om Malik med de brune øjne, halal-tanterne og måske historien om sin mama.

Sara Rahmeh har skrevet dagbøger fra hun var 9 år gammel. For et par år siden fandt hun dem frem og begyndte at genlæse dem og det endte med hun sad og græd og grinede over episoder i Taastrupgård, hvor hun voksede op:

”Det gav mig lyst til at skrive en roman om mit første hjem, fordi det sjældent er den slags hjem vi læser om i Danmark, medmindre det er i på forsiden af avisen med en sensationel overskrift, der skaber splid. Betonhjerter er min ode til vestegnen, en slags Vangede billeder med ekstra chili. En roman om at blive voksen på godt og ondt. Et menneskegalleri af historier jeg synes fortjener sin plads i dansk litteratur,” fortæller Sara Rahmeh og fortsætter:

”Blokken i bogen er et fiktivt sted, men historierne om sammenholdet mellem naboerne, sladdertanterne der scanner dig fra top til tå og sammensmeltningen af kulturer kommer fra mine minder og dagbøger. Jeg har skrevet Betonhjerter til dem, der aldrig har følt sig set i en dansk roman. Jeg håber, at de kan se lidt af sig selv i min historie. Jeg har skrevet Betonhjerter, fordi jeg er stolt af min opvækst, på trods af, at omverdenen har kastet fordomme efter mig gennem mit liv. Dem har jeg sluppet mens jeg skrev bogen. Jeg er stolt af min opvækst og mit hjem og de mennesker jeg har mødt på min vej, har gjort så stort indtryk på mig, at resultatet blev en bog.”

At vokse op med og i to kulturer har sat sit præg på Sara Rahmeh:

”To kulturer er bedre end en. Jeg er stolt af begge og kan tage pis på begge og begge har skuffet mig og gjort mig glad. Det bedste jeg ved fra arabisk kultur er sammenholdet og den måde familien bliver værdsat. Det jeg elsker ved dansk kultur er, at man taler om tingene, også de ting der gør ondt. Og selvfølgelig sovs… masser af sovs. På alt.”

Betonhjerter udkom på Alpha 12. maj 2023