Skip to main content

KONCERT OG TALK ONSDAG DEN DEN 21. JUNI 2023, KL. 19:30 på ALBUM BAR, HOVEDVAGTSSTRÆDE 2B, HELSINGØR

Bemærk muligheden for at bestille bord til spisning før, under og efter eventet. Kontakt Album Bar på 30 58 48 42.

Som Europæisk Kulturhovedstad kan vi lige så godt vænne os til det: Kulturlivet i hele Helsingør bliver beriget med de særlige kvaliteter der opstår, når kunstnere arbejder sammen på tværs af landegrænser.

I samarbejde med Album Bar smugstarter vi, når Ny Nordisk Kvintet udgiver albummet ”Stilhed & Storm” og giver koncert i Helsingør. Inden koncerten kan du få historien bag det unikke nordiske jazz-projekt, da Aslak Gottlieb fra Elsinore 2032 interviewer musikerne i en intim live talk:

19:30 Live-talk
20:00 Koncert

Jazzsangerinden, Cathrine Legardh (DK), og altsaxofonisten, Sigurður Flosason (IS) har gennem en årrække – henover Atlanten – komponeret 15 nye sange på dansk: Legardhs ord og Flosasons toner. Musikken er indspillet i Danmark og blevet færdiggjort på Island. Albummet hedder ’Stilhed & Storm’ og udgivet på det hæderkronede Storyville Records i juni 2023 – i Danmark, Island og det øvrige Norden.

Legardh og Flosason har sammensat en Ny Nordisk Kvintet til anledningen – bestående af:

  • Cathrine Legardh (vokal – DK)
  • Sigurður Flosason (altsax – IS)
  • Jacob Christoffersen (piano – DK)
  • Jesper Thorn (kontrabas – DK)
  • Espen Laub von Lillienskjold (trommer – DK)

MODERNE MUSIK MØDER TRADITION – MAN KUNNE KALDE DET NORDISK INSPIRERET JAZZ
Legardh er dansk men har med sine norsk/svenske familierødder tilbragt meget af barndommen særligt i Norge. Flosason er fuldblods islænding fra Reykjavik, og på den måde kan man sige, at tekst og musik helt grundlæggende er nordisk funderet – og til dels inspireret af de nordiske folkeviser. Musikken er primært skrevet til teksterne – med få undtagelser, hvor det modsatte gør sig gældende. Ord og toner flyder frit og kryber ind i hinanden, melodien smyger sig til ordene – understøtter og bærer frem – altid med den største respekt for det skrevne ord.

“Teksterne er jo på dansk – hvilket er meget unikt og har været til stor inspiration for mig i mit kompositoriske virke. Jazz på dansk – såvel som på de øvrige nordiske sprog – er ekstremt sjældent forekommende. Det giver et personligt, mere direkte og ærligt udtryk. Jeg er meget spændt på, hvordan det bliver modtaget”, siger Sigurður Flosason.

Vær med til at fylde Album Bar onsdag den 21/6 2023, kl. 19:30

I en pressemeddelelse op mod albumudgivelsen forklarer kunsterne, at de er inspireret af naturen som spirer, blomstrer og visner i et væk. Alting ånder ind og ud i en uendelig rytme. Året går sin gang, livet begynder og ender. Melodi og tekst går hånd i hånd, og kredser om kontrasterne. Når stormen raser ude, er alt stille inde – eller omvendt. Det handler om det fjerne og det nære, det store og det lille i mennesket og i naturen. Teksterne tager afsæt i det moderne menneske – dets liv og dilemmaer – og frem for alt det levede liv.

NATUR OG HVERDAGSPOESI
“Det handler om liv og død – og alt herimellem. Det handler om at miste en nær; det handler om troen på noget større og forestillingen om, hvor vi kommer hen, når vi skal herfra; det handler om året, der går sin gang og alting, som går i ring; om træerne der står og ser til, mens alt udspiller sig; det handler om moderskab og fødsler og børn; om alt det, vi omgiver os med i det daglige; om de gode dage og om hunden – dens gang og glæde gennem livet – som en dag ikke er her mere …”, siger Cathrine Legardh”.

BAGGRUND
Legardh & Flosason har haft et musikalsk samarbejde siden 2009, hvor de sad fanget under vulkanen på
Island. Det blev til et dobbeltalbum ’Land & Sky’ (Storyville Records 2011), som bl.a. blev nomineret til
Årets Vokaljazz Album 2011 ved både Danish Music Awards og Icelandic Music Awards. Flosason vandt
samme år titlen som årets komponist på Island ifm. sit samarbejde med Legardh. Teksterne her er ligeledes skrevet af Legardh og musikken komponeret af Flosason – anmelderne skrev:

’Et vulkanudbrud! Man lytter opmærksomt, og der står noget på spil i det emotionelle udtryk. Særdeles
charmerende og dybt personlig – en sjældenhed!’ ♥♥♥♥♥ POLITIKEN, Christian Munch-Hansen, 2011

’Land & Sky’ på TOP 10 over danske jazzudgivelser, JAZZNYT, Niels Overgaard, dec. 2011

’Legardh fraserer og teksttolker på en meget distinkt og meget indtagende facon i et vellykket musikalsk
samarbejde med Flosason.’ INFORMATION, Peter H. Larsen, 2011

’Der er både kant, kontrolleret vildskab og melodi i samarbejdet. ’Land & Sky’ er et anbefalelsesværdigt og sjældent stort dansk jazzalbum i et velkendt jazztonesprog, der ikke er bange for at udfordre og bygge videre på noget velkendt.’ JAZZNYT, Niels Overgaard, 2011

Cathrine Legardh (f. 1973) dansk jazzvokalist og komponist med svensk/norske aner. Uddannet musiklærer men forlod lærergerningen i 2006. Har udgivet seks jazz-albums på det hæderkronede Storyville Records, har turneret flittigt i ind og udland. Hun dyrker den nordiske tone, både, når hun hylder det svenske jazzikon, Monica Zetterlund, såvel som den danske digter, Tove Ditlevsen. Herudover optræder hun for børn i orkestret NullerNix og har i den henseende udgivet to CD’er og en bog samt udarbejdet undervisningsmaterialer for musikforlaget Wilhelm Hansen. Blev i 2011 nomineret til Music Awards i både DK og Island ifm. sit samarbejde med Sigurður Flosason.
legardh.dk & nullernix.dk

Sigurður Flosason (f. 1964) islandsk altsaxofonist, en af sit lands mest aktive og alsidige musikere med mere end 32 albums i eget navn. Nomineret til Nordisk Råds Musikpris i 2000 og 2003. Ni-dobbelt vinder af Icelandic Music Awards – heriblandt vinder af titlen som Årets Komponist 2011 ifm. sit samarbejde med Cathrine Legardh, med hvilken han tillige blev nomineret ved Danish Music Awards i 2011 (Årets Vokal Jazz Album). www.sigurdurflosason.com

Jacob Christoffersen (f. 1967) jazzpianist og komponist. Han optræder som solist med eget orkester; JC Trio, såvel som ‘sideman’ i et utal af bandkonstellationer. Han modtog Ben Webster Prisen i 2013, og har gennem tiden optrådt med bl.a.: Majbritte Ulrikkenholm, Hanne Boel, Søs Fenger, Sanne Salomonsen, Anne Dorte Michelsen og sidst men ikke mindst Shu-bi-dua – for hvilken han spillede keyboard fra 2001-2011. I jazz-sammenhæng har han spillet med bl.a. Curtis Stigers, Jeff ‘Tain’ Watts, Joey Baron, Billy Hart, Jimmy Cobb, DR Big Band, Alex Riel og samt som trofast pianist gennem mange år for jazzsangerinden, Sinne Eeg. www.jacobchristoffersen.com

Jesper Thorn (f. 1979) dansk kontrabassist og komponist. Han dimitterede fra Rytmekonservatoriet i København i 2011 og har desuden studeret i New York med bl.a. Ralph Alessi, Marc Helias, John Hébert og Eric McPherson. Han har fungeret som ’sideman’ for bl.a. Palle Mikkelborg, Lars Jansson, Alex Riel, Jørgen Leth og digteren, Søren Ulrik Thomsen. Han har modtaget flere legater og priser – vandt senest en DMA i kategorien Årets Jazzkomponist 2022. www.jesperthorn.com

Espen Laub von Lillienskjold (f. 1982) dansk trommeslager. Solistuddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium i Århus i 2009. Internationalt har han gjort karriere med bl.a., engelske Matthew Herbert Big Band, og Lillian Boutté fra New Orleans – herhjemme med Nikolaj Bentzon, Christina Dahl, Benjamin Koppel, Kjeld Lauritsen, Jan Harbeck, Mads Mathias, Magnus Thuelund og en hel masse andre! Modtog i 2017 Bent Jædig Mindelegat og i 2022 prisen for årets orkester med Bévort 3 ved DMA Jazz. www.espenvon.dk

Cathrine Legardh & Sigurður Flosason. Foto: Gorm Valentin, The Village Recording, Okt. 2022

Musikken til koncerten er venligt sponsoreret af Finansmanagement ApS