Skip to main content

Næste år er der gået 600 år siden Helsingør fik sine købstadprivilegier. Det vil vi gerne hjælpe med at fejre. Derfor støtter foreningen Anonym Kunstners ambitioner om at om skabe et monument over byens fortid, nutid og fremtid. Læs mere i pressemeddelelsen nedenfor.

PRESSEMEDDELELSE

Anonym Kunstner samler byen om opsigtsvækkende markering af købstadsjubilæum i kobber, stål og jern

Det begyndte som en drøm og en model i pap, da Anonym Kunstner i 2023 fik idéen til hans hidtil største værk nogensinde. Modellen er stadig kun i pap, men på kort tid er det lykkedes ham at indhente sponsortilsagn fra hele syv lokale virksomheder. Dermed er drømmen om en kæmpe skulptur i en af Helsingørs travleste rundkørsler kommet et skridt tættere på virkeligheden.

– Total optur! Virksomhederne har virkelig ja-hatten på.

Sådan beskriver Anonym Kunstner sin dialog med det lokale erhvervsliv i Helsingør Kommune. I løbet af få måneder, er det lykkedes ham at indsamle sponsortilsagn for 150.000 kroner til det enorme kunstværk, han håber på i 2026 skal pryde rundkørslen Kongevejen/Prøvestensvej/Støberivej.

– Mit projekt er blevet helt fantastisk modtaget af de lokale virksomheder, som jeg har henvendt mig til. De forstår idéen med det samme og bakker op økonomisk. Det betyder meget for dem at hjælpe med til forskønnelsen af den væsentligste indfaldsvej til Helsingør. Samtidig hører jeg, at de gerne vil være med til at sætte et varigt aftryk på en af byens velkomstportaler.

Men kunstværket på fem diameter og to meter i højden er ikke bare til pynt, understreger kunstneren, som selv er ærkehelsingoraner og kendt for netop sit bidrag til kunst i byrummet:

– Værket tager udgangspunkt i Helsingørs historie. Det er ligesom en nobrainer, når vi fejrer byens 600 års jubilæum. Men det peger også fremad i tiden. Værket efterlader en tom plads, som beskueren selv skal udfylde. Jeg håber det får folk til at spørge sig selv, hvilken fremtid de ser for Helsingør.

At det åbne spørgsmål nok er lige lovlig stort at besvare uden at trafiksikkerheden sættes over styr i en rundkørsel med fuldt tryk på byens indfaldstrafik, erkender Anonym Kunstner blankt. Derfor knytter der sig et formidlingsprogram til værket, forklarer han:

– Spørgsmålet om Helsingørs identitet er naturligvis en stor mundfuld som bilist i den der myretravle rundkørsel. Derfor laver jeg også en miniaturemodel, så alle kan komme helt tæt på og dele oplevelsen. I samme ånd bliver skolerne inviteret til at bruge den i undervisningen, så der kommer en lille læringspakke til undervisningen. Det må da være spændende for skoleelever at bruge sin bys historie til at tale om deres fælles fremtid, tror jeg.

DE STØTTER ALLEREDE

  • KNUD E. HANSEN
  • Tavasta
  • Murermester Mads Jessen Jensen
  • Stark
  • Frydenlund VVS & Enterprise
  • Servicefirmaet A/S Renell
  • Marpro – Maritime Professionals
  • Aaen & Co. Statsautoriserede revisorer

Som borger i Helsingør Kommune behøver man faktisk ikke engang at vente med at stille sig selv spørgsmålet. Allerede i begyndelsen af 2025 vil Anonym Kunstner gå i dialog med folk i byen for at indsamle inspiration til værket:

–  Med erhvervslivets flotte opbakning tør jeg nu for alvor at gå videre med projektet. Jeg kommer til at vise modellen frem og dele mine tanker for at komme i dialog med folk i byen. Jeg håber folk er med på den måde at samskabe værket, så det bliver vores allesammens.

Anonym Kunstner arbejder i krydsfeltet mellem streetart og aktivisme, hvor værkerne skaber refleksion og debat uden for de traditionelle kunstinstitutioner. Med enkle, stedsspecifikke installationer inviteres borgerne til at genoverveje deres omgivelser og egne handlinger.

Et eksempel er en sammenkrøllet kaffekop i bronze, strategisk placeret på en bænk med udsigt over Kongekajen i Helsingør – en subtil kommentar til affaldskultur i det offentlige rum. Kunstneren har også skabt værker, der tematiserer hjemløshed, demokrati og flygtningekrisen.

Installationerne dukker op uden forvarsel og uden forklaring, hvilket vækker nysgerrighed og engagerer byens borgere i en åben dialog om forbrug, miljø og socialt ansvar. Opmærksomheden rettes mod værkerne fremfor kunstnerens identitet, og de har skabt debat både lokalt og internationalt.